Som arborist är det inte helt ovanligt att man klättrar en hel del i träd. Det ställer krav på både noggrannhet och kunskap men det har också blivit en tävlingsform. Idag finns det även arborister som anordnar kurser för klätterintresserade amatörer och andra yrkesmän.

Personligen gillade jag att klättra i träd redan som barn och jag gillar det nästan ännu mer som vuxen. Det är en fantastiskt frihetskänsla, känslan när man befinner sig högt upp i ett träd.

Sedan ett par år tillbaka anordnas både SM, EM och VM i trädklättring. Faktum är att svenska Johan Pihl har vunnit VM i repklättring. Johan har även vunnit de senaste tio SM-gulden i trädklättring. Där ingår repklättring som ett delmoment.

Om ett par veckor så är det dags för årets SM. Den här gången kommer tävlingen att äga rum i Lunds stadspark, den 20 och 21 maj. Genom SM kan man kvalificera sig till VM som går av stapeln i Washington DC under sommaren.

SM delas in i flera olika grenar: simulerad räddning ur trädet av en skadad klättrare, arbetsklättring i trädet via förutbestämda stationer, klättring uppför ett 15 meter långt rep på tid, klättring längs en förutbestämd rutt på tid och precisionskastning med en klätterlina. Alla grenar efterliknar olika moment i yrket som arborist och därför är det inte konstigt att de allra flesta som tävlar även arbetar som det. Precis som Johan Pihl.

I den här filmen kan du se hur det gick till under VM för några år sedan: 

Personligen har jag inte funderat på att ställa upp i SM, jag föredrar att klättra mer i min egen takt utan tävlingsmoment. Däremot så funderar jag på att åka ner som åskådare i år, dels för att se tävlingen men också för att träffa andra arborister.

Trädklättring som jobb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + fjorton =


Design & layout av adsight.se